U hladnim mesecima obratite pažnju na higijenu voćnjaka

U hladnim mesecima obratite pažnju na higijenu voćnjaka

Ozimim usevima pogoduje snežni pokrivač koji se formirao u prethodnom periodu. Sa druge strane, voćnjaci pod snegom su naročito ugroženi štetočinama kojima su mlade voćke jedina hrana. Dobra higijena voćnjaka je preduslov za borbu protiv štetočina.

Kraj prošle i početak nove godine obeležilo je nešto toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine, praćeno kišom i snegom u višim planiniskim predelima. U drugoj polovini sedmice došlo je do osetnog zahlađenja, pa su u mnogim mestima maksimalne dnevne temperature bile ispod nule. Formiran je snežni pokrivač visine do 13 centimetara, u zapadnim, južnim i centralnim delovima zemlje, dok je na severu snežni pokrivač bio visine između 5 i 8 centimetara.

Snežni pokrivač pružio jedobru termičku zaštitu od niskih temperatura i jakih mrazeva. U sloju zemljiišta u kojem se nalazi korenov sistem ozimih kultura i krmnih leguminoza nije bilo niskih temperatura koje bi ugrozile useve. Padavine zabeležene tokom protekle sedmice biće veoma važne za poboljšanje zimske rezerve vlage u poljoprivrednom zemljištu.

Kako bi stabla u voćnjacima bila zdrava i spremna za proleće i novu vegetaciju, neophodno je tokom zime obilaziti voćnjake i preduzeti sve neophodne mere.

Jedan od najvažnijih koraka jeste zaštita od zimskih štetočina, prvenstveno glodara, jer oni mogu prouzrokovati velike štete. Oštećenja koja glodari mogu napraviti često dovode do slabljenja i sušenja voćaka.

Mlade voćnjake naročito ugrožavaju miševi i zečevi, jer su mlade sadnice jedina hrana do koje mogu doći tokom zime. Iz ovog razloga veoma je važno održavati dobru higijenu voćnjaka.

Dobra higijena voćnjaka podrazumeva redovno uklanjanje svega u šta se životinje mogu zavući i šta im može poslužiti kao sklonište. Miševi, na primer, prave skloništa u ostacima pokošene trave.

Grane koje ste odstranili zimskom rezidbom ili ostatke poslednjeg košenja, morate ukloniti iz voćnjaka, kako biste sprečili da štetočine u njima prave svoja skloništa.

Izvor: RHMZ

Leave your comment
Comment
Ime
Email