Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šarčević

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šarčević

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šarčević Ilija osnovna djelatnost je proizvodnja lješnjaka, a dodatna djelatnost je proizvodnja proizvoda od čipke

Average Reviews

O nama

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šarčević Ilija osnovna djelatnost je proizvodnja lješnjaka, a dodatna djelatnost je proizvodnja proizvoda od čipke.Nasadi lijeske su podignuti 2006. godine na površini od 6 hektara, odnosno 2800 stabala. Sorta istarski dugi, izvorno zaštićena voćna sorta i dio rimskih kao oprašivači. Rad na njivama se obavlja potrebnom mehanizacijom, a u ostalim poslovima poput orezivanja i berbe sudjeluje cijela obitelj.

Sunčana čipka – motivi (tenerifska čipka) je čipka koja je u Sikirevce stigla putem modnih časopisa dvadestih godina 20.stoljeća. Usmenom predajom saznajemo da je časopis iz Beča donijela žena po imenu Marija Benaković koja je čipku počela izrađivati i njome ukrasila tradicijsko ruho poput ženske i muške rubine (košulje). Kako slavonskim ženama filigransko rukotvorstvo nije bilo strano čipka je prihvaćena i njome se sve intenzivnije ukrašavaju stolnjaci, posteljno rublje, odjeća, stolnjaci, nadstolnjaci itd. Svojedobno je čipka izrađivana manjim intenzitetom jer su žene koje su čipku radile bile starije dobi no zanimanje se intenziviralo tako da u više slavonskih sela žene izrađuju sunčanu čipku motive.

Galerija

Video

Radno vrijeme

Open 24/7

Mapa

Kategorija

Statistika

21 Views
0 Rating
0 Favorite
0 Share

Da li je ovo vaše domaćinstvo

Is this your business?

Claim listing is the best way to manage and protect your business.