Gazdinstvo Tursumović Pljevlja

Gazdinstvo Tursumović Pljevlja

Na porodičnom imanju, na lokalitetu poznatom kao Luke, Faruk je pronašao svoju mirnu luku

Average Reviews

O nama

Dvadesetčetvorogodišnji Faruk Tursumović, na porodičnom imanju, nadomak Pljevalja ostvaruje svoje dječačke snove uz veliki rad, marljivost i podršku cijele porodice. Ljubav ka poljoprivredi razvijao je uz baku Šuhru i pokojnog đeda Naja Ajanovića koji bi sigurno bio ponosan na unuka.

Pod krompirom je oko 150 ari, a uz primijenjeno znanje u pripremi zemljišta, prihrani i zaštiti, iako je riječ o proizvodnji zdrave hrane gdje su prinosi nešto manji oko 25 tona po hektaru.

Pored krompira na imanju se proizvodi i domaći luk kao i Paulovnija ili carsko drvo, poznato u Japanu kao kiri drvo

Faruk, jedan od mlađih poljoprivrednih inženjera, ujedno je i jedan od najvećih proizvođača organskog krompira u pljevaljskoj opštini.

Na porodičnom imanju, na lokalitetu poznatom kao Luke, Faruk je pronašao svoju mirnu luku gdje uz podršku porodice još u djetinjustvu stečenu ljubav prema poljoprivredi i proizvodnji hrane, iz snova pretvara u javu. Pokojni đed Najo Ajanović bio je jedan od najuzornijih i najcjenjenijih Pljevljaka, a Faruk će, sve su prilike, biti dostojan nasljednik.

Znanje stečeno na fakultetu mnogo pomaže da se proizvodnja uspostavi, unaprijedi ili modernizuje, ali ipak je teorija jedno a praksa nešto sasvim drugo.

U situaciji kada mladi rijetko odlučuju da ostanu na selu jer im je mnogo privlačniji i lagodniji život u gradu, Faruk je suprotan primjer. Presedan je da „gradsko dijete“ životne planove i budućnost veže za poljoprivredu, koja traži mnogo rada, truda i odricanja.

Svi domaci proizvodi kako meso sirovo i suho, tako voće i povrće se može kupiti u Domaćem Marketu-Mesari pored Trebovine (Blizu Husein Pašine dzamje u Pljevljima)

Za robu koja se proizvede u ovom domaćinstvu vršimo besplatnu dostavu na području opštine Pljevlja a za dostavu na području Crne Gore potreban je dogovor.

Galerija

Video

Radno vrijeme

Open 24/7

Mapa

Kategorija

Statistika

46 Views
0 Rating
1 Favorite
0 Share

Slična domaćinstva

Da li je ovo vaše domaćinstvo

Is this your business?

Claim listing is the best way to manage and protect your business.