Etno Vodenica Ćirović

Etno Vodenica Ćirović

Average Reviews

O nama

Stogodišnja potočara. U selu Odžak na 12-om kilometru magistralnog puta Pljevlja – Đurđevića Tara nalazi se Etno vodenica Ćirović.
Vodenice koje pokreće snaga potoka – potočare, polako se zaboravljaju, zarastaju u bujnu vegetaciju pored potoka, urušavaju se i nestaju. Rijetki su primjeri da neko obrati pažnji na njih, da im vrati život i da ih održi u životu kao što to mi radimo.
Naša potočara sagrađena je davne 1914. godine a danas je prava atrakcija za turiste, domaće posjetioce kao i edukativne radionice za mališane koje učimo o značaju i ulozi koju vodenica ima u društvenoj zajednici.
Meljemo žitarice iz okolnih sela, neke i sami uzgajamo, a u vodenici možete uvijek da zateknete nekog od naših članova domaćinstva koji vrijedno rade, siju brašno, melju ili održavaju dvorište same vodenice. Posebna zanimljivost je etno soba koja se nalazi na spratu i predstavlja pravi muzej sa dosta starih motiva i stvari vrijednih pažnje.
Na našem imanju uzgajamo skoro sve, pa je i svako jelo posebna priča za sebe. Teško da se riječima može opisati ukus kačamaka, heljdopite, priganica i mnogih drugih jela od brašna sa vodeničkog kamena.
Naš cilj je da doprinesemo razvoju etno-ekološkog turizma sa uklapanjem u prirodni ambijent, oživljavanju tradicije i kulture kao i podizanju svijesti o potočarama i tom zanatu koji polako izumire.
Vodenica je na samo 30 metara od magistralnog puta što je od velikog značaja za turističku ponudu pljevaljskog kraja.
Svaki putnik namjernik je dobro došao da svrati, obiđe našu potočaru i ponese sa sobom lijepu priču i uspomenu.

Galerija

Video

Mapa

Kategorija

Statistika

244 Views
0 Rating
0 Favorite
0 Share

Slična domaćinstva

Da li je ovo vaše domaćinstvo

Is this your business?

Claim listing is the best way to manage and protect your business.